2021.06.01

A kitermelés, a fogyasztás, az elektromos hulladék mint a 21. század veszélyei #2

Elhasznált mobiltelefonok, táblagépek, kiszolgált zsebszámológép, elavult számítógép. Hány ilyen készülék lapul mindenki asztalfiókjában? És mihez kezdünk velük, ha nagytakarítás közben rájuk bukkanunk?

A kidobott elektromos készülékek nemegyszer a kommunális hulladék konténereibe vagy illegális hulladéklerakókba kerülnek. Az elektronikus készülékek azonban nemesfémeket, mérgező nehézfémeket, műanyag alkatrészeket és veszélyes vegyszereket tartalmaznak. Ezért lenne fontos óvatosan kezelni a kiselejtezett berendezéseket, és a lehető legnagyobb mértékben újrafeldolgozásra küldeni őket, valamint gondoskodni kellene arról, hogy a mérgező és veszélyes anyagok ne kerüljenek ki a természeti környezetbe. Az elektromos berendezések és elektronikus készülékek árusítóinak az EU-törvény előírja, hogy ismertessék a vásárlókkal a kiselejtezet készülékek likvidálásának módját. Ez a régihez hasonló új termék vásárlására is vonatkozik. Ön is él ezzel a lehetőséggel, vagy „a maga módján" szabadul meg a kiselejtezett készülékektől?

Kismértékű újrahasznosítás, nagymértékű környezeti hatás

2019-ben világszerte több, mint 53,6 millió tonna hulladék keletkezett. Csak az Egyesült Államok mintegy 6,9 millió tonna hulladékot termelt, ami tizenkilencszer több, mint az Empire State Building súlya. A becslések szerint 2030-ra ez a nem túl optimista globális adat további 40%-kal fog emelkedni, azaz 74,7 millió tonnára nő évente. Újrahasznosításra azonban az összes hulladéknak mindössze 15%-a került. A többi, beleszámítva a mérgező anyagokat is, a szokásos kommunális hulladék tárolóiban kötött ki. Ami annyit jelent, hogy az arzén, a kadmium, az ólom, a berillium és az elektromos készülékekből származó egyéb veszélyes anyagok a mezőkre, a folyókba és tavakba kerültek, de a maradék is, amely exporttartályokban Kína, India és Afrika felé vándorol, nemcsak a növényzetet teszi tönkre, hanem a mi szervezetünket is. A nagy mennyiségű veszélyes elem mellett az elavult okostelefonokból álló elektromos hulladék nemesfémeket is tartalmaz, például aranyat, vasat, ólmot vagy rezet. Értéküket 2019-ben 57 milliárd dollárra becsülték. Mégis – újrahasznosítani az értékes anyagoknak csak mintegy 18%-át sikerült.

Újrahasznosítási korlátozások

Több vállalat úgy döntött, hogy hatékony és felelősségteljes módon kiküszöböli az elektronikus korszak káros következményeit. A kanadai GEEP csoport vagy a belga Umicore például visszaveszi a fogyasztóktól, vállalatoktól, gyártóktól és üzemektől az elhasznált elektronikai berendezéseket, és felülvizsgálja működőképességüket. Ezután kiválogatják a használható elemeket, és továbbítják az új készülékeket gyártó részlegre. Így dolgozzák fel például az Egyesült Államokban az újrahasznosított elektromos hulladéknak körülbelül 5%-át. Annak ellenére, hogy ebben a vállalkozásban nyereségesek, a további fejlődésnek is teret adnak. Az okostelefonnak azonban nem minden alkatrésze alkalmas újrafeldolgozásra. A lítiumot tartalmazó akkumulátoroknak speciális újrafeldolgozási folyamaton kell átesniük, ami tűzveszélyes. Még bonyolultabb a telefonmikrofonokban használt neodymium típusú mágnesek újrahasznosítása. . Ahhoz, hogy a feldolgozás során el tudják különíteni őket a többi anyagtól, különféle vegyi anyagok és savak alkalmazása szükséges. . A folyamat során azonban csaknem 1,6 millió gallon hulladékgáz és sósav keletkezik. És akkor még nem szóltunk arról a nagy mennyiségű savról, amely a folyókba és a szennyvízbe kerül. A becslések tonnánként 53 ezer gallonról szólnak. Az érdekesség kedvéért megjegyezzük, hogy az iPhone 12 legyártásához 100%-ban értékes újrahasznosított anyagokat és mágneseket használtak.

Jobb javíttatni, mint azonnal újat vásárolni

Számos közösség és szervezet azt vallja, hogy igenis szükség van a javításra és a javítóműhelyek támogatására. Az egyik ilyen közösség a Right to repair, amely úgy véli, hogy a termékeknek a lehető leghosszabb ideig kell működniük, s hogy károsodás esetén javíthatók legyenek.A javításhoz való jognak tehát garantálnia kell a megrepedt kijelző vagy a gyenge akkumulátor javításának lehetőségét anélkül, hogy az okostelefont azonnal újra kellene cserélni. Ezenkívül a jelenlegi jogszabályok rámutatnak, hogy minden gyártó köteles cserélhető alkatrészekkel ellátott termékeket gyártani. Hiszen a megvásárolt autó kerekeit sem szerelheti fel a gyártó örök érvényűen, hogy kopás esetén az egyetlen lehetőség egy új autó megvásárlása lenne. Éppen ezért az EU-ban ebben az évben hatályba helyezik a fogyasztó javítási jogára vonatkozó előírást. Eszerint a vállalatoknak nemcsak hosszabb élettartamú eszközöket kell gyártaniuk, hanem gondoskodniuk kell a pótalkatrészek elérhetőségéről is. Akár tíz éven keresztül is Nekünk, techsavereknek ez nem jelent problémát, mivel öt évre garantáljuk a pótalkatrészek elérhetőségét. Ön mit szólna ahhoz, ha maga javíthatná meg a készülékét? Erre is van megoldás online javítási utasítások formájában. Ilyen lehetőséget biztosít például az iFixit oldal. Arra ösztönzi az embereket, hogy legyenek függetlenek, és támogatja őket abban, hogy ne féljenek kezükbe venni egy csavarhúzót, és megjavítani az elromlott eszközt az ő utasításaik alapján. Ez a gondolat azonban nem minden gyártónak tetszik. Az ilyen weboldalak tulajdonosai gyakran szembesülnek olyan gyártói kéréssel, hogy töröljék weboldalukról a termékeik javítására vonatkozó útmutatásokat.

A felújítás mint válasz az elektronikus hulladék globális problémájára

Egyáltalán nincs szükség arra, hogy a használt laptopok, számítógépek, nyomtatók és monitorok a kukában végezzék – elég, ha megfelelő kezekbe kerülnek. A gondosan felújított biznisz kategóriájú technológia ésszerű, természetbarát döntést jelent a számítástechnika vásárlásakor, amelynek ár-érték aránya páratlan. Mi, techsaverek színvonalas és precíz felújítással büszkélkedhetünk, hiszen munkánkat az évek során folyamatosan finomítottuk. És ez az, ami az általunk nyújtott szolgáltatásokkal együtt megkülönböztet minket a konkurenciától, s egyben bizonyítéka annak, hogy a felújított technológia nem egyszerű second hand minőség. A felújított termékek napról napra népszerűbbek. Bizonyítja ezt a fejlett nyugati piac, ahol az emberek a vásárláskor tisztában vannak a felújított prémium technológia előnyeivel, összehasonlítva az új, de gyengébb minőségű új számítástechnikai berendezésekkel. Győződjön meg Ön is a felújított technika előnyeiről, és járuljon hozzá egy jobb világ megszületéséhez, amelyben a felújított biznisz kategóriájú számítástechnika lép a silányabb minőségű, gyorsan cserélődő termékek helyébe.


https://www.mojandroid.sk/najvacsi-vyrobcovia-2019/

https://www.nsenergybusiness.com/projects/mountain-pass-rare-earth-mine/#

http://www.responsiblebusiness.org/code-of-conduct/

https://touchit.sk/smartfony-su-plne-vzacnych-kovov-kedy-sa-nam-minu/84511

Friss cikkek

1