2021.05.24

A kitermelés, a fogyasztás és az elektromos hulladék mint a 21. század veszélyei # 1

Az átlagos okostelefon tartalmának csaknem a felét fémek alkotják. A többi műanyag, kerámia vagy más anyag. Míg a 20. század kezdeti igénye a folyamatosan növekvő mennyiségű különféle anyagra viszonylag könnyen kielégíthető volt, manapság ez a tendencia megfordul. A globalizáció lehetővé tette, hogy a kevésbé fejlett országokban hatalmas anyagkészleteket tárjanak fel, amelyek olcsó munkaerő formájában bónuszt is kínáltak. Az új ásványkincsek felfedezése és a kitermelése azonban lelassul, így az ár a növekvő kereslet mellett elkerülhetetlenül emelkedik.

A ritka alapanyagok vagy a berendezések gyártásához szükséges egyéb anyagok kitermelése, amelyek nélkül már nem is tudjuk elképzelni az életet, ezért nem feneketlen. A Yale Egyetem tanulmánya szerint a modern okostelefonokban jelen lévő 62 különböző elem esetén legfeljebb 50 elemet lehet csak lényegesen rosszabb tulajdonságokkal helyettesíteni. A fennmaradó 12 elemnek gyakorlatilag egyáltalán nincs utánpótlása.

Kína ismét megnyeri a nemesfémek harcát

Az okostelefonok gyártása természetesen nem tekinthető ökologikusnak. Az előállításukhoz szükséges anyag tényleges kinyeréséhez sok vízre van szükség, de mérgező vagy akár radioaktív anyagokra is. Az Egyesült Államok hosszú évek óta önellátó a ritka ásványok előállításában. Példaként a legfontosabb hegyi hágóra is tekinthetünk, kevesebb mint egy órányi autóútra az aranyozott Las Vegas-i kaszinóktól. A bánya az 1950-es években kezdte meg működését az európium bányászatával, amelyet az első televíziókban vörös termelésére használtak. Sok szakértő szerint ez a terület a világ egyik legmagasabb minőségű anyagát tartalmazza, magas arányban tartalmaz természetes ritka alapanyagokat, ugyanakkor kis mennyiségű radioaktív elemet tartalmaz. Ezek károsíthatják a környezetet és veszélyeztethetik ezt a fajta bányászatot. További problémát jelent az a tény, hogy a Mountain Pass nem képes elválasztani ezeket a ritka nyersanyagokat a nem kívánt szennyeződéstől, ezért minden végtermékét visszaviszik Kínába feldolgozás céljából. Így a nemesfémek nem olyan ritkák, mivel gyakorlatilag nem állíthatók elő egy tiszta formában. Általában más ásványok keverékeit is tartalmazzák, míg az ökológiai szempont határozottan nem jellemző az extrakciójuk vagy kémiai kezelésük technológiájára. Különösen akkor, ha ásványokban radioaktív elemekkel kötődnek. Ezt ebben a bányában is láthatták, ahol 2002-ben nagy radioaktív tóriumszivárgás történt. A Mountain Pass gyakorlatilag az egyetlen aktív bánya az Egyesült Államokban, amely kulcsfontosságú ritka elemeket kínál olyan csúcstechnológiai termékek gyártásához, mint például a mobiltelefonok, az elektromos autók vagy akár a Tesla szélturbinák. Körülbelül kétszáz ember dolgozik jelenleg a bányaterületen. Kivonják és a kapott ásványokat porkoncentrátumká dolgozzák fel. Világszerte a ritka nyersanyagok mennyiségének mintegy 10% -át szállítják, ami a legtöbb elektronikus eszköz gyártásához szükséges mágneses és vezetőképességüknek köszönhető. Így az iparágat ismét Kína uralja, amely olcsó munkaerejéről és a környezetvédelmi normák laza megközelítéséről ismert. És mivel a világ egyre nagyobb mértékben függ a csúcstechnológiás termékektől, további növekedés várható ezen ritka alapanyagok iránt.

Alacsony élettartam, magas fogyasztás

2019-ben csaknem 1,5 milliárd okostelefont értékesítettek világszerte. A felhasználók csak azonban csak két évig őrizték meg őket. Ezenkívül az 5G hálózati korszak beköszöntével várhatóan ez az idő még tovább rövidül, mivel a régebbi modellek nem lesznek kompatibilisek ezzel a hálózattal. De mi van a hatalmas számú használhatatlan telefonnal? Sajnos a szétszerelt régi okostelefon egyetlen darabját sem tudjuk teljesen újjá alakítani. Sok modell már nem csavarokkal, hanem ragasztóval van összekötve. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi az egyes alkatrészek zökkenőmentes elválasztását és a megszerzett alkatrészek újrafelhasználását. Az okostelefonok és a táblagépek tehát nagy kihívássá válnak ebben az irányban, amelynek jövőbeli fejlődését senki sem tudja előre megjósolni. Részleges megoldás egy okostelefon létrehozása lenne, amelynek élettartama legalább 4-5 év. A jelen valósága azt sugallja, hogy legtöbbjük átlagosan csak 18 hónapig bír ki, függetlenül attól, hogy technológiai elavulás vagy hibás működésük van-e.

Amikor a kevesebb lényegesen többet jelent

Egyre több vállalat igyekszik figyelembe venni a környezetet a tervezésnél, gyártásnál valamint az értékesítésnél. Azonban nem mindig kap pozitív választ. Ilyen példáulaz Apple, amely elkötelezte magát tevékenységei iránt, beleértve az ellátási láncot is, amelynek 2030-ra nulla az éghajlati hatása. Így a "felesleges" elemeknek el kellett menniük a legújabb iPhone-modell csomagolásától. A statisztikák szerint jelenleg több mint 700 millió vezetékes fejhallgató és legfeljebb 2 milliárd eredeti töltő van forgalomban.Azzal, hogy fejhallgatót és töltőt nem adott hozzá a telefon legújabb modelljéhez, gyártása akár 2 millió tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást. A jobb szemléltetés érdekében ez a szám 450 000 autónak felel meg, amelyek évente eltűnnek az utakról. A fejhallgató és a töltő eltávolításával az Apple csökkentheti a csomagok számát is, amelyek szállítási raklaponként akár 70% -kal is elférnek. Azonban annak a márkának a jó hírnevének köszönhetően, amely kiegészítőket kért minden tartozékhoz, senki sem gondolt a környezeti előnyökre, amelyeket e döntés hozott.

Az egyre kifinomultabb modellek elérhetősége olyan vonzerő, amelynek a 21. századi modern ember alig tud ellenállni. A fogyasztásról szóló döntés azonban mindannyiunkon múlik. Eljön az az idő, amikor még a pénz birtoklása sem teszi lehetővé, hogy megvásároljon mindent, ami csak eszünkbe jut. Egy ember nem tehet semmit, de mindannyiunk gondolkodásmódjának változása valódi változáshoz vezet. A blog folytatásában megtanulja, milyenhez.


https://www.mojandroid.sk/najvacsi-vyrobcovia-2019/

https://www.nsenergybusiness.com/projects/mountain-pass-rare-earth-mine/#

http://www.responsiblebusiness.org/code-of-conduct/

https://touchit.sk/smartfony-su-plne-vzacnych-kovov-kedy-sa-nam-minu/84511

1