2021.02.04

Újrahasznosítás a biznisz árnyékában, avagy miként pusztítja el bolygónkat a fogyasztás (3. rész)

Az újrahasznosító ipar globális működése figyelmeztetés nélkül véget ért. Egyik napról a másikra. Kína egyetlen dokumentummal leállította a veszteséges újrafeldolgozást. Így számos reakciót váltott ki, amelyek megoldása még mindig nem egyértelmű.

A mindent megváltoztató dokumentum

A globális újrafeldolgozási program csak 2017-ben változott meg. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) július 18-i dokumentuma gyakorlatilag alapvetően módosította a világ újrahasznosítási rendszerét. Ennek alapján Kínának 2017 végéig 24-féle szilárd hulladék behozatalát kellett volna megtiltania. Többek között az etilén, a sztirol, a vinil-klorid, a glikol-tereftalát polimereiből készültek hulladékokat – tehát szinte az összes műanyag hulladékot. Az import így 99,1%-kal csökkent, és ezzel lényegében egyik percről a másikra véget vetett ennek a globális iparágnak.

A döntés egyik oka a környezeti terhelés és az emberiség egészségét fenyegető veszély volt. Még az újrafeldolgozással foglalkozó kínai vállalatok sem tudták hatékonyan és – ami a legfontosabb – nyereségesen feldolgozni az importált hulladék egy részét. Kína tehát ráfizetett az importált hulladék feldolgozására annak ellenére, hogy az üzlet eleinte nyereségesnek látszott.

A harmadik világ országaiba irányuló hulladék szállítása azonban nem szűnt meg. A stafétabotot Malajzia vette át, és 2017-ben és 2018-ban megháromszorozta az importált műanyag hulladék mennyiségét, átvéve Kínától a korábbi vezető szerepet. Azonban csak idő kérdése, hogy észrevegye, mi az oka annak, hogy Kína átengedte az elsőséget. A műanyag hulladék behozatalának káros környezeti és egészségügyi hatásai hosszú távon felülírják a rövid távú előnyöket.

E kiviteli változás ellenére az USA-ból exportált hulladék mennyisége 2017-ben és 2018-ban egyharmadával csökkent. A vállalatoknak csak egy töredéke tudta költséghatékonyan feldolgozni az MRF-bálákba tömörített hulladékot. Így a bálák globális értéke az enyhén pozitívról szignifikánsan negatív szintre tolódott, azaz nagy valószínűséggel hulladékégetőben vagy hulladéklerakókban végzik.

Fogyasztás, műanyag, fenntarthatóság

Jelenleg úgy tűnik, hogy a műanyag hulladék perspektivikus újrafeldolgozása meghiúsul. A paradoxon az, hogy soha nem is volt benne nagy lehetőség. Az újrafeldolgozás soha nem volt képes nagyobb bevételt hozni, mint amennyi kiadással járt, így valójában régen sem volt gazdaságos.

Ezáltal fokozatosan visszatérünk az 1969-es helyzethez. A világ lassan felismeri, hogy nincs olyan módszer, amellyel a műanyagokat hasznos nyersanyaggá lehet változtatni. A tudósok ugyan próbálnak kifejleszteni egy olyan enzimet, amelyet be lehet építeni a vegyi folyamatokba, s amely a műanyagokat néhány nap alatt lebontaná. Az újrahasznosítási probléma azonban nem technikai, hanem gazdasági. Tehát csak egy megoldás létezik: vagy az újrahasznosításnak kell olcsóbbnak lennie, vagy pedig az újrahasznosított műanyag árának kell növekednie. Például úgy, hogy a fogyasztók az újrahasznosított anyagokból készült termékeket részesítik előnyben. Vagy csökkentik a fogyasztást.

A számítástechnika és a „műanyag bóvli”

Az alacsony ár előnyben részesítése a számítógépes berendezések vásárlásában is megmutatkozik, a hosszabb élettartam és a jobb minőség rovására. A gyenge minőségű alkatrészekből készült műanyag laptopok gyors megoldásként szerepelnek a számítástechnika sajátos igényeinek kielégítésében. Míg azonban a „bóvli” számítástechnikai eszközök gyakran rövid idővel a törvény által előírt jótállási idő lejárta után elromlanak és a gyűjtőudvarba kerülnek, ezek alternatívája, a felújított prémium modellek hosszú évekig szolgálják tulajdonosaikat. A garancia lejárta után is.

A vállalati környezetben, többnyire rövid ideig használt prémium laptopoknak nem kell hulladéklerakókba kerülniük. A jól működő, kiváló minőségű modellek a felújítás után még hosszú ideig jó szolgálatot tesznek. Vásárláskor a gondosan felújított biznisz kategóriájú számítógépek tehát észszerű választást és mindenekelőtt helyes ökológiai döntést jelentenek, amellett ár-teljesítmény arányuk is páratlan. Ennek bizonyítékaként elsősorban a fejlett nyugati piacokat említhetjük, ahol az emberek tisztában vannak a felújított technológia előnyeivel, és vásárláskor előnyben részesítik a felújított technikát az új, de gyengébb minőségű készülékekkel szemben, amelyek ráadásul olcsó anyagokból, általában műanyagokból készülnek. Ugyanakkor a fejlett piacokon a prémium minőségű felújított technológia az értékesített számítógépes eszközök 20%-át teszi ki, nálunk viszont ez a szám átlagosan csak az 5%-ot éri el.

Mi, techsaverek magas színvonalú felújítással büszkélkedhetünk. A felújítási folyamatot piacvezetőként több mint 17 éve egyre magasabb színvonalon műveljük.Örömünkre szolgál, hogy eddig hét európai országban csaknem 3000 üzleti partnerünket győztünk meg a felújított technológia minőségéről és előnyeiről. Győződj meg róla te is! Hozzájárulsz egy jobb világhoz, amelyben a biznisz kategóriájú számítástechnika helyettesíti a gyenge minőségű, gyorsan elhasználódó termékeket. S emellett verhetetlen áron szert teszel egy csúcskategóriás laptopra, szemben az új „műanyag bóvlival”.

1