2021.03.31

Az első lépések egy új, felújított számítógéppel : 1. rész: Internetes böngészők

Gondos techsaverként egy cikksorozatot készítettünk, amelyben a felújított laptopok és számítógépek kezdeti beállítására összpontosítjuk figyelmünket. Ebből megtudhatja, hogyan válasszon igényeinek megfelelő webböngészőt, továbbá hogy milyen ingyenes programokra van szüksége a zene és a videók lejátszásához. Ezután az alapvető adminisztratív tevékenységek keretében beavatjuk a hatékonyság titkaiba, és nem utolsósorban áttekintjük az ön által vásárolt felújított berendezés biztonságát. Ezeket a tanácsokat követve hatékonyan és biztonságosan tudja majd alkalmazni a számítógép nyújtotta összes lehetőséget. Ha végigolvassa az alábbi tanácsokat, akkor még azt is megtudhatja, hogyan viheti át az előző számítógépben tárolt és használt adatokat, jelszavakat, könyvjelzőket és kiterjesztéseket ebbe az új, felújított számítógépbe.

 

Biztonság, sebesség, adatvédelem és méretezhetőség: A webböngészők párbaja

Mit kell figyelembe venni az internetböngésző kiválasztásakor? Mindenkinek más-más elvárásai vannak az internetezés során, ezért mérlegelnie kell az egyes böngészők előnyeit, hiszen nem az a kérdés, hogy melyik böngésző a legjobb, hanem az, hogy „nekem melyik felel meg legjobban".

Az egyik felhasználó a sebességet, a másik a lehető legnagyobb biztonságot részesíti előnyben, a harmadik pedig nem akar nyomot hagyni az interneten, mivel számára az ismeretlenség a legfontosabb. Van olyan is, aki olyan böngészőt keres, amely tökéletesen alkalmazkodik az igényeihez, és „felismeri”, miben tud segíteni a böngészésben. Nem szabad megfeledkeznünk a böngészők mobileszközökbe történő integrálásának lehetőségéről vagy a több eszközön keresztül való használhatóságról sem. Ezért most ismertetjük a legismertebb és leggyakrabban használt internetes böngészők előnyeit és hátrányait.

 

A Google Chrome

A Google Chrome a világ legelterjedtebb internetes böngészője, amelyet az internethasználók körülbelül 63%-a vesz igénybe. Dominanciáját az átlagos felhasználók körében nyomós érvek támasztják alá. A Google Chrome erősségei közé tartozik a biztonság, a gyorsaság és a széles körű végfelhasználói alkalmazkodóképesség. Biztonsági szempontból hasznos funkciója a jelszókezelő, amelynek rugalmasságát értékelni fogja, ha több eszközzel dolgozik az interneten, és felfedezi a jelszavakkal való visszaéléseket. A jelszavak mellett egyidejűleg egyéb adatok is megjelennek az eszközön, elérhetővé téve az előzményeket.

A kényelmes és alkalmazkodó felhasználás egyértelműen hozzájárul a Google Chrome népszerűségéhez. Mindez erősíti és bővíti a funkcionális böngésző piacát, ami multifunkcionális eszközzé teheti, nem említve a más Google-szolgáltatásokkal való kapcsolatot.

A böngésző hátránya a magas RAM-igény, ha a felhasználó egyidejűleg több ablakot nézeget, mert ez az eszköz általános lassulásához vezethet. Egy másik vitatott szempont a magánélet védelmének szintje. A Chrome az egyik legnagyobb adatgyűjtő, már ami az internetes viselkedést illeti. Nagyon jól ismeri a szokásainkat. Ez önmagában nem negatív információ, mivel hasznos is lehet számunkra – például a releváns keresési és hirdetési eredmények megjelenítésekor. Mindenesetre jó ezeket az információkat szem előtt tartanunk a böngészés során.

 

Kinek felel meg a Google Chrome használata?

A Chrome megfelel mindazoknak, akik alkalomszerűen vagy akár mindennap szörföznek az interneten, akik használják a különféle funkciókat, azaz a szolgáltatások és funkciók átfogó rendszerét várják a böngészőtől. Akik nem bánják a célzott hirdetéseket vagy a magasabb RAM-mal járó követelményeket, több eszközön szeretnek dolgozni és böngészni, s amikor az egyiket befejezik, simán folytathatják a másikon anélkül, hogy további beállításokra és profilpárosításra lenne szükségük.

 

A Mozilla Firefox

Modern, gyors és az adatvédelemre összpontosít – így lehet leírni egyszerűen a Mozilla Firefox böngészőt. Fő pozitívuma a gyorsaság és a biztonság. A böngészés sebessége hasonló a Google Chrome-hoz, de a Firefox finomhangolt optimalizálással rendelkezik, ami különösen a modernebb processzorral rendelkező gépeken mutatkozik meg. Ezért az eszköz nem lassul le olyan gyakran, mint a Chrome használata esetében.

Biztonsági szempontból, különösen az adatvédelem szempontjából a Firefox szigorúbb, mert automatikusan blokkolja a harmadik féltől származó sütiket, vagy proaktívan figyelmeztet, hogy a használó olyan webhelyre lép fel, ahonnan kiszivárogtak információk. S ez kevéssé biztonságos. További előnye a Lockwise funkció, amely lehetővé teszi összetett jelszavak kezelését és létrehozását egy metajelszó alatt, akár több eszközön is.

Ha a felhasználói felületet nézzük, a Mozilla a Chrome-hoz hasonlóan kiterjesztéseket kínál, de sokkal szegényesebb menüben. Az egyik ilyen érdekes kiterjesztés a többfiókos tároló, amely lehetővé teszi, hogy bejelentkezzen egy adott webhelyre, ahol minden fiókban több fiók is van. Másrészt, sajnos, a Firefox nem kínálja a Google-szolgáltatások ökoszisztémájának funkcionális gazdagságát és komfortját.

A Firefox tehát olyan gyorsböngésző, amely tiszteletben tartja az adatait, de az ebből fakadó böngészési élmény a kényelem és a testreszabás szempontjából nem olyan kedvező, mint a Google Chrome esetében.

 

Kinek felel meg a Mozilla Firefox?

A Firefox azoknak a felhasználóknak felel meg, akik nagy súlyt helyeznek a sebességre és a biztonságra, ugyanakkor nem bánják a funkcionális kiterjesztések szűkebb kínálatát.

 

Az Opera

Az Opera egyike a Chromium-magra épített böngészőknek, aminek köszönhetően sok közös vonása van a Google Chrome-mal. A fő különbség abban nyilvánul meg, hogy az Opera számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a Chrome bővítményeként érhetők el, és már be vannak építve a böngészőbe. Természetesen az Opera a kiterjesztések hozzáadásának lehetőségét is kínálja, miközben kínálata valóban gazdag.

Az Opera ideális a gyors böngészéshez. Többek között lehetővé teszi az oldal gyors mentését, így később könnyedén vissza lehet térni rá.

Az Opera legnagyobb előnye a szabadon elérhető internetes böngészők között a beépített VPN, amely minden bizonnyal hozzájárul a biztonságos böngészéshez. Mivel a VPN-t csak az Opera kínálja, ez elég erős érv mellette.

További előnyei közé tartozik más böngészőkkel szemben a sebesség és a viszonylag alacsonyabb RAM-igény. Mellette szóló érv továbbá a beépített hirdetésblokkoló, a nyomkövető eszközök blokkolója, de mindenekelőtt az, hogy mind az Opera, mind a Firefox megvédi a használót a kriptovaluták nem kívánt támadásaitól.

Az Opera más alkalmazások, például a Twitter, az Apple Music, a Spottify vagy a YouTube Music gyors összekapcsolásának funkciója mellett kifinomult mobilalkalmazást is kínál.

 

Kinek felel meg az Opera?

Az Opera ideális böngésző azok számára, akiknek fontos az internetbiztonság és az adatvédelem, ugyanakkor gyors, funkcionális kiterjesztésekkel teli böngészőt igényelnek.

 

A Microsoft Edge

A Microsoft Edge alapértelmezett internetes böngésző a Windows-eszközökön. Jellemzi a nagy sebesség, és a legtöbb böngészőben már használt Chromium szoftvermagnak köszönhetően kompatibilis a Google Chrome számára elérhető kiterjesztésekkel is. Felhasználóbarátként tekinthetünk a biztonsági és adatvédelmi beállításokra is, ahol három mód választható: alapmód, kiegyensúlyozott és szigorú mód, amelyek tartalmazzák a külső nyomkövető eszközök engedélyezését vagy blokkolását. A felhasználók értékelni fogják az olvasási módnak azt a változatát, amely lehetővé teszi az olvasást más, felesleges, zavaró tartalmak nélkül.

Érdemes még megjegyezni a Microsoft Edge mobilalkalmazást, amelynek köszönhetően kényelmesen elérhetőek különböző eszközökön a kifinomult megtekintési funkciók.

A Google Chrome-hoz hasonlóan a fülek számának növelése lelassíthatja a készüléket a megnövekedett RAM-használat miatt.

 

Kinek felel meg a Microsoft Edge?

A Microsoft Edge olyan felhasználónak felel meg, aki szereti a böngésző testreszabását és az adatvédelmet. Az Edge-t azok az emberek is értékelni fogják, akik sokat olvasnak az interneten, és örülnek a mobil és az asztali böngésző kompatibilitásának és csatlakoztathatóságának.

 

A Tor

A böngészés során a legmagasabb fokú névtelenséget a Tor böngésző biztosítja. Igyekszik láthatatlanná tenni a felhasználót a „the onion-router” szoftver segítségével, amely számos névtelen szerveren keresztül virtuálisan irányítja a forgalmat.

A felhasználó azonban még itt sem 100%-ban láthatatlan. A maximális adatvédelem érdekében valamelyik VPN-szolgáltatást is használnia kell. A nagyfokú névtelenség azonban csökkenti a böngészési sebességet, valamint együtt jár a böngésző jelentősen korlátozott alkalmazkodóképességével és az egyes webhelyekhez való hozzáféréssel, amelyeket a Tor szándékosan korlátoz.

 

Kinek felel meg a Tor?

A Tor böngésző azoknak készült, akik számára az internetes magánélet az alfa és az ómega, s ennek érdekében nem számít a komfort, az alkalmazkodóképesség és a bővíthető funkcionalitás csökkenése.

 

És az aduász…

Szóval melyik böngésző felel meg legjobban az igényeinek? Reméljük, hogy sikerült kiválasztania a leginkább megfelelőt, amelynek használata teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket támasztott az új készülékkel szemben.

Most azonban ejtsünk szót arról is, hogyan lehet „fájdalommentesen” átváltani a régi berendezés használatáról egy újra úgy, hogy ott folytathassa a munkát, ahol abbahagyta.

A legtöbb böngésző a fióknak köszönhetően engedélyezi ezt a gyakorlati lépést. A Google Chrome esetében például ez a Gmail-fiók. Mások számára szintén az e-mail-címmel kell bejelentkezni. Ha az új eszközön is az eredeti böngészővel szeretné folytatni, a böngészőfiókba történő bejelentkezéssel teljes mértékben továbbíthatja az eredeti eszközön megadott vagy végrehajtott információkat.

Ha azonban egy másik böngészőt választ, először hozzon létre egy fiókot, írja be a tetszőlegesen választott jelszavakat, párosítsa a preferált fiókokat, és szükség szerint állítsa be a böngészőt.

 

Biztonságos és örömteli szörfözést kívánunk!

 

 


Források:

https://vosveteit.sk/ktory-internetovy-prehliadac-je-pre-vas-najlepsim-pozrite-si-zakladne-porovnanie-najlepsich-prehliadacov/

https://sharkani.com/2020/01/ktory-internetovy-prehliadac-je-najbezpecnejsi/

https://gs.statcounter.com/

https://www.google.com/chrome/browser-features/

https://www.digitaltrends.com/computing/best-browser-chrome-vs-firefox-vs-safari-vs-edge/

https://www.pcmag.com/picks/chrome-edge-firefox-opera-or-safari-which-browser-is-best

 

1