2021.05.12

Az első lépések egy új, felújított számítógéppel - 2. rész: Zene- és videolejátszók

A felújított gép beállításaira összpontosító cikksorozatunkban már bemutattuk az internetes böngészőket, amelyek mindegyike különböző paraméterekkel rendelkezik a biztonság, a sebesség, az adatvédelem és a méretezhetőség szempontjából. Ma a szabadon elérhető zenei és videoprogramok olyan titkaival és lehetőségeivel fogunk foglalkozni, amelyekről esetleg nem is halott eddig.

Ezeket a tanácsokat követve hatékonyan és biztonságosan tudja majd használni a számítógép nyújtotta összes lehetőséget. Ismerje meg azokat a hasznos tippeket és trükköket, amelyek könnyebbé teszik a zenei és a videolejátszó-alkalmazások használatát.

 

WinAmp a.k.a. WACUP

A személyi számítógépek legendás Windows operációs rendszerének multimediális lejátszója és az Android eszközei – amelyeket a mai harmincévesek ismernek igazán –, a 90-es évek második felében élték fénykorukat. A rendszer történetét az Utahi Egyetem két hallgatója, a Nullsoft társasághoz tartozó Justin Frankel és Dmitry Boldyrev kezdte írni 1997. április 21-én. A WinAmp elsősorban MP3-as fájlok megosztására szolgált, és a lejátszási listán kívül médiatárat és grafikus audiovizualizációt is tartalmazott. Bónusznak számított a felhasználók körében népszerű nagy mennyiségű skin, ezért kijelenthetjük, hogy a maga korában egyedülálló alkalmazás volt. A lejátszó népszerűségének csúcsát 2001 tájékán érte el a Windows 98 és az XP operációs rendszerrel, amikor körülbelül 60 millió aktív felhasználóval rendelkezett. De vajon miért nem hallani róla manapság? 

Az alkalmazás szomorú végét nemcsak az új, korszerűbb multimediális lejátszók jelentették. A valódi ok az alkalmazás tulajdonosi struktúrájában bekövetkezett változások, valamint a rossz stratégiai döntések voltak. 1999 júniusában az AOL társaság körülbelül 100 millió dollárért megvette a WinAmp-ot, és 2013 novemberében bejelentette a megszüntetését. A legnagyobb törés 2004-ben következett be, amikor az alkalmazás mögött álló csapat úgy döntött, hogy elhagyja a vállalatot. A történet további része már ismert. 

Bár a WinAmp weboldal fejlesztése befejeződött, az alkalmazás három évvel ezelőtt bejelentette visszatérését. Azonban nem a számítógép Windows 10 és a MacOS rendszert futtató közönséges zenelejátszójaként, hanem olyan alkalmazásként, amely a zenei könyvtárat, a podcastokat és a streamingszolgáltatásokat egyetlen programban egyesíti az okostelefonon. Ezt a célt a WinAmp 6 verzióval kellett volna elérni. 

 A híres lejátszót azonban jelenleg nem fejlesztik tovább eredeti változatában, és az új verzió mellett új nevet is kapott. A WACUP (az angol Winamp Community Update Project nevének rövidítése) lényegében a Winamp újjászületését jelenti, amelyet jelenleg az ún. Preview verzióban lehet kipróbálni.

 

A döbbenetesen sokplatformos VLC médialejátszó

Ha olyan ingyenes videolejátszó eszközt keres, amely feliratokkal is képes működni, és számos formátumra alkalmas, ebből a szempontból a VLC médialejátszó ideálisnak látszik. A VideoLAN Client-et számítógépen, Androidon, iPhone-on, MacBookon vagy más Unix rendszeren is futtathatja. Alkalmazkodik a videók és a hang, a DVD-k, a digitális műholdas és televíziós csatornák adatformátumaihoz, valamint az élő videók unicast vagy multicast módjához az IPv4 és IPv6 hálózatokban. A 3.0.0 verziótól kezdve lehetővé teszi a videolejátszást akár 8K vagy HDR felbontásban, és természetesen a 360°-os videókat és a 3D hangot is. A Real Video kivételével gyakorlatilag az összes audio- és videokodeket befogadja.

Ezt az igénytelen megoldást ún. open-source-ként fejlesztették ki, amelynek forráskódja szabadon elérhető. Ezenkívül gyengébb gépeken is képes kezelni a videókat. A felhasználók örömére szolgál, hogy nem fogad reklámokat és nem továbbítja a felhasználói adatokat. Az alacsony rendszerkövetelménynek azonban ára van: a program egyszerű megjelenése. Ezt azonban a sok plusz mellett el lehet nézni.

Tudja, hogy az eszköz mi mindenre használható a zene és a videók lejátszásán kívül? A lehetőségek száma végtelen. És bár némelyik megmosolyogtató, azért megemlítjük őket.

 • A videolejátszás felgyorsítása és lelassítása nemcsak a diákoknak fog tetszeni, akiknek egy háromórás előadás hallgatása unalmas. A "+" és a "–" gombokkal gyorsíthatja vagy lassíthatja a videó lejátszását.
 • Ha viszont végre valami felkelti a figyelmét egy unalmas előadásban, és szeretne képet rögzíteni a videóból, akkor megteheti ezt a Shift + S billentyűk egyidejű lenyomásával.
 • A VLC-vel azonban nemcsak videókat lehet lejátszani, hanem konvertálja is a videókat egyik formátumból a másikba. Ezt a funkciót értékelni fogja, ha pl. az okostelefonján szeretné lejátszani a videót, vagy ha egy meghatározott formátumra van szüksége.
 • Mit szólna a kedvenc YouTube-videó letöltéséhez, amelyet akkor is megnézhet, ha nincs wifihálózathoz csatlakozva? A VLC-vel ez nem probléma! Hogy őszinték legyünk, el kell mondanunk, hogy nem minden videoletöltés sikeres. De mindenképpen érdemes kipróbálni.
 • Végül, de nem utolsósorban megemlítjük, hogy a számítógép automatikusan kikapcsol a videó lejátszás után. Ez a lehetőség jól jön akkor, ha szívesen hallgat zenét vagy néz filmet, mielőtt elalszik.

Kövesd, töltsd le és oszd meg a YouTube-on

Manapság az egyik legnézettebb webhely és alkalmazás a YouTube. Annak ellenére, hogy az emberek szerte a világon naponta több százmillió órányi videót néznek, a felhasználóknak csak a töredéke ismeri és használja ki az összes lehetőséget. 

 • Szeretne GIF-et kivágni a kedvenc videójából? A "gif" beírásával a videolink URL-jébe az alkalmazás átirányít a gifyoutube.com webhelyre. Ezután válassza ki azt a részt, amelyből animált képet szeretne készíteni.
 • Kedvenc előadójának oldalára is rákereshet, ha beírja a "# + előadó neve" szöveget a keresősávba.
 • Kedvenc dalainak szövegéhez is hozzájuthat az ingyenes Musixmatch Chrome-bővítménnyel.
 • Ha zavarja a további videók automatikus lejátszása, egyszerűen használja a videomenü jobb felső sarkában található kis "automatikus lejátszás" kapcsolót.
 • Szeretne megosztani egy videót egy adott helyről? Kattintson a jobb gombbal a videóra, és másolja át a videó webcímét az aktuális lejátszási pozícióval.
 • A YouTube gondol a biztonságra is, ezért létrehozta a YouTube Kids nevű alkalmazást. Ezen olyan tartalmak szerepelnek, amelyek alkalmasak a gyermekek számára.
 • A YouTube-videókat könnyen átalakíthatja MP3 formátumba. A fent említett VLC lejátszón kívül számos más oldal is megfelelő erre, például a Peggo.
 • Magánéletének védelme érdekében jelölje be a beállítások jelölőnégyzetét, hogy mások ne láthassák előfizetéseit vagy kedvenc videóit.
 • Mennyire ismeri a billentyűkön levő betűjelek szerepét? Ezek hasznosak lehetnek, ha véletlenül nincs kéznél az egér.  A "K" billentyű lenyomásával leállíthatja vagy elindíthatja a lejátszást, a "J" billentyűvel 10 másodpercet visszaléphet, az "L" billentyű lenyomásával 10 másodpercet előreléphet. Ha pedig gyorsan le akarja venni a hangot, nyomja meg az "M" billentyűt.
 • A számítógép praktikus kiegészítése a minilejátszó funkció, amely lehetővé teszi a videó nézését akkor is, amikor más tartalmat követ a YouTube-on vagy az interneten.

Megemlítjük még a két leggyakrabban feltett kérdést: Hogyan tölthetek le videókat? Hogyan kapcsolhatom ki az idegesítő hirdetéseket? 

A YouTube-on több webhelyről lehet letölteni videókat. A legegyszerűbb megoldás a savefrom.netwebhely, amelyben csak egy videolinket kell beillesztenie a keresőmezőbe. A hirdetésektől a YouTube-on vagy egy előfizetés-verzióval szabadulhat meg, vagy pedig a YouTube Adblock plugin letöltésével, ha Chrome-ot használ.

 

Szerzői jogok kontra torrentek

Valószínűleg már Ön is találkozott a BitTorrent, illetve a torrent kifejezéssel. Ez az internetes protokoll peer-to-peer (p2p) alapú fájlcserélő rendszer alapon működik. Kölcsönös hozzáféréssel rendelkező hálózatról van szó, amely képes arra, hogy segítségével tetszés szerinti felhasználó (swarm = boly)nagy mennyiségű adatot tudjon gyorsan letölteni. Minél több felhasználó tölti le a fájlt, annál gyorsabb a letöltés. 

A torrentekről szólva találkozhatunk a seed (megosztó) kifejezéssel, amely azt a felhasználót jelenti, aki a letöltött fájl másolatát birtokolja, a leech pedig a letöltő. A fájl teljes másolatának letöltése után a leech automatikusan seed-dé (megosztóvá) válik. A letöltéshez legalább egy seednek kell lennie. Itt is érvényes: minél több a megosztó, annál megbízhatóbb a fájl. Óvatosnak kell lenni akkor, ha kevés a megosztó, használhatnak ugyanis vírusokat vagy nem megfelelő tartalmat is. Nem szabad megfeledkeznünk a peer (csomópont) kifejezésről sem. A peer a torrent összes felhasználójának azonosítására szolgál, függetlenül attól, hogy letöltik-e vagy közzéteszik-e a fájlokat. Miután letöltötte a torrent fájl másolatát a saját számítógépére, elindítja a következő letöltést a BitTorrent programban. Ebben beállítja, hogy hová töltse le a fájlt. Mivel azonban többnyire filmek, zene és játékok kerülnek letöltésre, a közösségi oldalakat gyakran megzavarják olyan egyesületek és szervezetek, amelyek a szerzői jogokat védik. Egyes stúdiók épp ilyen oldalakon teszik közzé zenéiket vagy játékaikat. Az egyik a legnépszerűbb Torrent-oldal a The Pirate Bay, amely a világ száz leglátogatottabb oldalai közé tartozik.

 


FORRÁSOK:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Winamp 

https://techbox.dennikn.sk/legendarny-winamp-skoncil-po-sestnastich-rokoch/ 

https://touchit.sk/winamp-je-spat-vola-sa-ale-wacup/333056 

https://touchit.sk/legendarny-winamp-je-spat/192662 

https://vosveteit.sk/winamp-legenda-ktora-sa-stratila-v-modernom-svete-co-sa-stalo-s-tymto-popularnym-hudobnym-prehravacom/ 

https://sk.wikipedia.org/wiki/VLC_media_player

https://www.mojwindows.sk/2016/07/5-skvelych-no-neprilis-znamych-funkcii-vlc/

https://softmania.sk/magazin/najlepsie-multimedialne-prehravace-pre-vas-pocitac

https://support.google.com/youtube/answer/9162927?hl=sk

https://www.interez.sk/20-trikov-pre-pozeranie-videi-na-youtube-o-ktorych-ste-doteraz-nevedeli/

https://techbox.dennikn.sk/temy/co-je-to-torrent-carovne-slovicko-pre-stahovanie-velkych-suborov/1